Het orkest

Philharmonisch Orkest Mozart, opgericht in 1878, is het oudste symfonieorkest van Amsterdam. Wij spelen symfonische werken, op een zo hoog mogelijk niveau. Altijd met plezier en enthousiasme. Het orkest bestaat uit gevorderde amateurs, oud-conservatorium studenten ook professionele musici, onder wie de dirigent en de concertmeester. De leden maken onderling kamermuziek en wij begeleiden regelmatig koren. Jong talent krijgt bij het orkest een kans om met een symfonieorkest op te treden. Het orkest zet zich maatschappelijk in, bijvoorbeeld door op te treden voor bewoners van een verpleeghuis.

Het bestuur

Philharmonisch Orkest Mozart is een vereniging, met zo’n 40 leden. De leden kiezen het bestuur. Het bestuur bestaat dit moment uit vier leden bestaat: Rita Rondeel (voorzitter), Francine Pütmann (secretaris/muziekcommissaris), Joos Maas (penningmeester) en Maartje Binnendijk. Het bestuur regelt alle zaken omtrent het orkest, zoals de contractering van de dirigent en de concertmeester, de financiën, de huur van zalen en de in- en externe communicatie.

Het bestuur draagt tijdens de algemene ledenvergadering verantwoording af. Tijdens de algemene vergadering wordt het beleid vastgesteld.


De concertmeester

De concertmeester is een violist die conservatorium heeft gedaan en beroepsmuzikant is. De concertmeester geeft instructies aan de strijkers, zonodig aan het hele orkest. De concertmeester kan strijkersrepetities leiden. Het orkest stemt voor aanvang van een repetitie of uitvoering onder leiding van de concertmeester.

De muziekcommissie

De muziekcommissie heeft als taak om, samen met de dirigent, de programmering vast te stellen. De muziekcommissie kan speciale projecten entameren, een solist voorstellen en voorstellen doen voor het verbeteren van de muzikale kwaliteit van het orkest. Leden van het orkest kunnen bij de commissie voorstellen indienen om bepaalde stukken te spelen.

Repetities

Philharmonisch Orkest Mozart repeteert op donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in De Vreugdehof in Amsterdam Buitenveldert, De Klencke 111 (een zijstraat van De Boelelaan, op loopafstand van Station RAI; zie kaartje)